گزارشی از دیدار جمع از مهاجرین افغانی مقیم استوکهولم با محترم محمد یونس قانونی رئیس شورای ملی افغانستان و هیئت همراه ایشان
هیئت بلند پایه شورای ملی افغانستان به ریاست آقای یونس قانونی ریس شورای ملی و محترم محمدابراهیم قاسمی، سید اسحق گیلانی، خانم شهلا عطا و سردار رحمن او غلی از اعضای شورای ملی که بنا بردعوت دولت ناروی و پارلمان سویدن، سرگرم دیدار ازاین دوکشور میباشند وهمچنان آقای جاوید لودین سفیر افغانستان مقیم اسکاندناوی که این هیئت را همراهی می نماید، دیروز با جمعی ازمهاجرین افغانی مقیم استوکهولم دیدار وگفتگو نمود.
دریک نشست دوستانه که ازطرف جمعی ازهموطنان مقیم استکهلم به منظور استقبال از ریس شورای ملی وهیئت همراه، ترتیب یافته بود، آقای جاوید لودین، به نمایندگی از هموطنان مقیم اسکاندناوی، حضور هیئت شورای ملی را خیرمقدم گفته و پس ازآن آقای قانونی درمورد تحولات سیاسی افغانستان وانتخابات آتی ریاست جمهوری به تفصیل صحبت نموده وگزارشی از دیدار هیت پارلمانی افغانستان با مقامات دولت ناروی و ریس پارلمان سویدن را برای حاضرین ارائه کرد.
آقای قانونی اوضاع بحرانی افغانستان را نگران کننده تعریف کرد و دولت مردان این کشور را به دلیل عدم مدیریت کارآمد مقصر دانست. ایشان اظهار امیدواری کرد که انتخابات قریب الوقوع ریاست جمهوری درتمام نقاط افغانستان وبخصوص درساحات مرزی بصورت شفاف وعادلانه برگزار گردیده ومردم افغانستان بتوانند بدون فشار وارعاب نامزد مورد نظرشان را انتخاب نمایند.
آقای قانونی دولت آقای کرزی را درموارد مختلف به نقص صریح قانون اساسی متهم کرد ورفتار این دولت را درجریان هفت سال متناقض وبدون دست آورد سازنده خواند. نادیده انگاشتن حقوق بشر توسط دولت یکی دیگر ازمواردی بود که آقای قانونی به آن اشاره کرد. آقای قانونی، عدم هماهنگی نیروهای ناتو وهمچنان ضعف دولت آقای کرزی را در مورد تامین امنیت ومبارزه باتروریزم بین المللی، ازچالش های عمده تعریف کرد واین پدیده را ازدلیل عمده ی عدم موفقیت ناتو و دولت افغانستان برای تامین امینت و مبارزه با تروریزم بین المللی برشمرد. به گفته آقای قانونی، انگلیسی ها ، امریکاییها وسایر اعضای ناتو راهبردهای متفاوتی را برای مبارزه باتروریزم بین المللی اعمال می نمایند که این تفاوت نظر وعمل خود به مشکل جدی برای مبارزه با تروریزم تبدیل گردیده است.
درمود مصالحه ومذاکره با طالبان، آقای قانونی اظهار داشت که تقاضای پیوستن ازطالبان به روند صلح، منجر به تقویت روحیه جنگی و خشونت طلبی آنها گریده ودرنهایت ضعف جامعه جهانی را برای مقابله با آنها به نمایش میگذارد. ایشان علاوه کرد که طالبان میانه رو، تند رو وکند رو ندارد وهمه یکی اند اما فقط یک تعداد مردمی در صفوف آنها وجود دارند که به دلیل نارضایتی از دولت به آنها پیوسته اند.درارتباط با اختتام موعود کاری ریس جمهور، آقای قانونی گفت که موعود کاری ریس جمهور درتاریخ 21 می به پایان میرسد و درتاریخ 28 ماه اگست انتخابات برگزار میشود که دراین مدت افغانستان با فاصله خلاه قدرت مواجه میگردد. ایشان پذیرفت که پارلمان افغانستان تازه کار وجوان بوده و درحال آموزش می باشد.
به گفته وی، پارلمان اجرا کننده ی تصامیم نمیباشد و نقش نظارتی براجرای قانون دارد که درصورت لزوم ، مجریان قانون به شورای ملی استیضاح گردیده و درصورت عدم دلایل موجه طبق قانون وآراه اعضای پارلمان از وظیفه برکنار میگردد.پس ازختم صحبت آقای قانونی سوالات مختلفی توسط شرکت کنندگان محفل طرح گردیده که ایشان با حوصله مندی به آن پاسخ گفت. اوضاع رو به وخامت امنیتی، عدم توانمندی دولت ونیروهای ناتو درتامین امنیت ومبارزه با تروریزم بین المللی، تعامل همکاری میان قوه های سه گانه دولتی ،دست آوردهای دولت و همچنان وضعیت اسف بار مهاجرین افغانی درخارج ازکشور، ازجمله پدیده های مهمی بودند که درسوالات شرکت کنندگان مطرح گردیدند.
آقای قانونی درمورد صلاحیت محکمه عالی اظهارداشت که صلاحیت این محکمه بالاتر ازقانون اساسی نمیباشد وفیصله های آن باید مطابق قانون اساسی باشد. به قول آقای قانونی، محکمه عالی شدیدا تحت تاثیر نفوذ دولت قرار داشته و توسط دولت کنترول میگردد که به همین دلیل استقلال آن مورد سوال جدی قرار دارد. وی علاوه کرد که محکمه عالی صلاحیت تمدید دوره ریاست جمهوری را ندارد واین حکم نقض صریح قانون اساسی میباشد.درمورد وضعیت رقت بار مهاجرین افغانستان درخارج ازکشور و اخراج اجباری آنها توسط دولت میزبان، آقای قانونی اظهار داشت که " ما در این مورد کاملا درجریان هستیم وازدرد وآلام مهاجرین همیشه باخبر بوده ایم که دراین رابطه اقدامات لازم ازطرف شورای ملی صورت گرفته وهدایات لازم به ارگانهای مربوط دولتی داده شده است. اما آنگونه که از گزارش وزارت خارجه برمی آید، ازاخراج دسته جمعی مهاجرین جلوگیری گردیده اما متاسفانه مشکل به طور کلی حل نگردیده است که درخصوص مهاجرین افغانی مقیم سویدن، ما این موضوع را با مقامات دولت سویدن مورد بحث قرارمیدهییم.درمورد شرکت مهاجرین افغانی درانتخابات ریاست جمهوری ازطریق سفارتخانه های افغانستان، آقای قانونی اظهار داشت که سفارت های افغانستان درخارج ازکشور باید این فرصت رابرای هموطنان درخارج ازکشور فراهم نماید تا آنها بتوانند این حق مسلم خود استفاده نمایند.
سوال دیگری که مطرح گردید، درمورد توانمندی شهید احمدشاه مسعود وجبهه متحد درمبارزه با طالبان وتروریزم بین المللی بود که علیرغم امکانات محدود توانسته بود تروریزم بین المللی را زمین گیر نماید. اما اکنون باموجویت هزاران تن سربازان ناتو وامریکایی درافغانستان وحمایت گسترده جامعه بین المللی ازدولت افغانستان، موفقیت آنها دربرابر تروریزم بین المللی درافغانستان مورد سوال گرفته است. آقای قانونی درپاسخ این سوال اظهارداشت که در آن زمان به دلیل مرکزیت واحد وهمچنان به دلیل موجودیت مدیریت ورهبری کارآمد، طالبان وتروریزم بین المللی طعم شکست را می چشیدند اما امروز ضعف مدیریت دولتی زمینه را برای موفقیت طالبان فراهم کرده است.
درمورد قانون احوال شخصیه اهل تشیع که درآن محدودیت های خاصی برای زنان اعمال شده است، آقای قانونی اظهارداشت که این قانون توسط شورای ملی تصویب گردیده است اما نه با آن تعبیر وتفسیری که ازان درمطبوعات غرب نشر شده است. به گفته آقای قانونی، این قانون در بیشتر از ششصد ماده تدوین گردیده بود که بعد از بحث وبررسی مفصل به دوصد وهفتاد ماده تنزیل یافته و به تصویب رسید. ایشان علاوه کرد" هرچند که این قانون بادید عینک اروپایی ناقض به نظر میرسد، ولی علیر غم کمبودیهایی که دارد درجامعه افغانی ما تا اندازه ی قابل تنفیذ میباشد.
به قول آقای قانونی، این قانون درمقایسه با قانون هفت سال پیش که درآن شنیدن صدای پای زنان گناه بود و زن ازهیچ حقی برخوردار نبود، تصویب این قانون یک پیشرفت محسوب میگردد. درمورد سرنوشت آقای دوستم و آقای پدرام سوالی پرسیده شد و ایشان گفت که به دلیل یک سلسله مشکلات آقای دوستم وآقای پدرام تا اندازه ی درحالت انزوا قرارگرفته بودند که این مشکل با کوشش دوستان حل گردیده است. اکنون آقای دوستم درترکیه تشریف دارد و آقای پدرام درهالند وبرای فعالیت حزبی وسیاسی و برای برگشتن آنها به افغانستان هیچ مشکلی وجود ندارد.درمورد طالبان واینکه به قول ملا ضعیف هیچ طالب تند رو ومیانه رو وکند رو وجود ندارد وهمه به فرمان ملاعمر عمل میکنند، اما دولت افغانستان آنها را به طالبان میانه رو وتند رو تقسیم میکنند، آقای قانونی گفت که "ما با اظهارات ملا ضعیف موافق هستیم که هیچ نوع طالب میانه رو، تند رو وکند رو وجود ندارد و طالبان یک نگرش دینی یا یک قرائت دینی دارند که با آموزه های اصیل دین اسلام همخوانی ندارد.
به گفته آقای قانونی، قرائت طالبانی ازاسلام، یک پدیده خشن، ضد دینی وضد انسانی میباشد اما اینکه ازدید ریس جمهور کرزی، گاهی تروریست وگاهی هم طالب جان میشود، تغییری را در رفتار ونگرش آنها ایجاد نمیکند.درمورد انصراف بعضی نامزدهای جبهه ملی برای انتخابات ریاست جمهوری واینکه هنوز این جبهه درمورد معرفی یک نامزد مشخص به توافق رسیده اند یا خیر، ریس شورای ملی افغانستان، اولا از انصراف احمدضیاء مسعود ازنامزدی احتمالی جبهه ملی برای انتخابات ریاست جمهوری، اظهار سپاس وقدردانی به عمل آورده واین تصمیم ایشان را خودگذری در راستای منافع ملی افغانستان دانسته واظهارداشت که تمام مشکلات و آشفتگی های درونی جبهه ملی حل وفصل گردیده درحال حاضر مشکل خاصی وجود ندارد. ایشان علاوه کرده که داکتر عبدالله نامزد جبهه ملی برای انتخابات ریاست جمهوری میباشد.
ریس شورای ملی افغانستان درمورد استعفای آقای صالح محمد ریگستانی ازعضویت شورای ملی گفت که" متاسفانه جناب آقای ریگستانی این تصمیم را بدون مشوره قبلی با ما اتخاذ کرده و درصورتیکه دراین مورد مشورت صورت میگرفت، اعضای شورای ملی با تصمیم ایشان موافقت نمیکردند. به قول آقای قانونی، ایشان کار درست نکرده و این تصمیم به حل کدام مشکل خاص منجر نمگیردد.
دراخیر، نامه ای که ازطرف مهاجرین افغانستان مقیم استکهلم نوشته شده بود تقدیم ریس شورای ملی گردید تا درمورد حل مشکلات آنها با مقامات دولت سویدن صحبت شود. متن نامه مهاجرین افغانستان مقیم استکهلم حضور ریس شورای ملی افغانستان:
نامه ای جمعی از مهاجرین افغانستان مقیم سویدن
حضور محترم ریس شورای ملی جمهوری اسلامی افغانستان جناب آقای قانونی،اسلام علیکم.
توفیقات مزید شمارا از خداوند آرزومی نمایم. سفرشما درسویدن فرصتی را برای ما فراهم آورد تا مشکلات ومعضلاتی را که ما دراین جا تجربه میکنیم باشما درمیان گذاشته و ازشما خواهشمندیم که این مشکل را جزء اجندای صحبت تان بامقامات سویدن قرار داده و درواقع این همت شما سبب میگردد که مشکلات بیش از هفتصد نفر ازهموطنان شما حل گردد. همانگونه که درجریان هستید، وزارت خارجه افغانستان دریک قرار سه جانبه با دولت های عضو اتحادیه اروپا و کمیساری سازمان ملل متحد درامور پناهندگان توافق کرده است که آن دسته ازمهاجرین افغانستان را که تقاضای پناهندگی شان در ممالک شامل دراتحادیه اروپا پذیرفته نشده اند، به افغانستان باز گردانده شده ودولت افغانستان برای آنان فرصت های شغلی فراهم می نماید.
باتوجه به این قرارداد سه جانبه، چندین کشور اروپایی که مهاجرین افغانستان در آن سکونت دارند، تعدادی زیادی از این مهاجرینی را که فاقد شرایط پذیریش پناهندگی ثابت گردیده اند، بصورت اجبار به افغانستان برگردانده اند. جناب شما مستحضر است که شرایط امنیتی افغانستان بیشتر ازپیش رو به وخامت گراییده وبه رغم تداوم وگسترش جنگ و نا امنی، زمینه های کار واشتغال حتی درشهرهای بزرگ افغانستان نیز وجود ندارد. کسانی که به دلیل عدم امنیت وتداوم جنگ مجبور به ترک وطن گردیده اند، با مصرف هزینه های خیلی سنگین وتحمل خطرات بی شمار توانسته اند که خودرا به کشور مقصد برسانند.
حضور آنها دراین کشورها، حد اقل منبع تامین ضرورت های اولیه زندگی برای بازماندگان آنها درافغانستان میباشد که هرنفر مایحتاج زندگی یک خانواده را فراهم می نماید. هرچند که درمورد این معضل با جناب آقای اسپنتا درهنگام دیدار ایشان از سویدن، نیز صحبت شده است اما متاسفانه تاهنوز درحل این معضل اقداماتی صورت نگرفته است. دولت سویدن به عنوان طرف قرارداد سه جانبه، ازمدتی بدینسو، به اخراج اجباری آن عده از مهاجرینی که به تقاضای پناهندگی شان پاسخ مثبت ارائه نگردیده است و هم آن عده ازمهاجرینی را که اقامت یک ساله داشته اند و اقامت شان تمدید نگردیده است، اقدام کرده است که تا اکنون تعدادی کثیری ازهموطنان که سالهای طولانی را دراین جا سپری کرده اند، جبرا به افغانستان اخراج گردیده اند.
جناب شما مستحضر است که جنگ درافغانستان به شدت ادامه دارد وهنوز شرایطی برای بازگشت مهاجرین فراهم نگردیده است. باتوجه به وضعیت امنیتی افغانستان و باتوجه به تاثیرات مثبتی که مساعدتهای اقتصادی این عزیزان به خانواده های شان دارد، ازحضور شما خواهشمندیم که بادرک اهمیت این پدیده، وخامت اوضاع امنیتی افغانستان و همچنان معضل این دسته ازهموطنان تان را با مقامات دولت سویدن درمیان گذاشته تا از اخراج اجباری این عزیران جلوگیری به عمل آید.
با احترام
جمعی ازمهاجرین افغانستان مقیم سوید
< type=text/java>